Kontakt

English version

VIRTUALNI
RADIO MUSEUM


          Dobrodošli na prvu hrvatsku web stranicu antiknih radio prijemnika.
          Sakupljanjem antiknih radio prijemnika bavim se vec dugi niz  godina.
          Predmet mog interesa uglavnom su radio prijemnici prije II. svj. rata, međutim kako je njih teško naci (nisam ih puno do sada vidio cak ni kod kolekcionara koji su davno prije mene poceli sakupljati ovakve aparate), sakupljam i restauriram i one posljeratne.
       Vjerojatnost da jedan takav uređaj besprijekorno funkcionira gotovo 60 ili 80 godina nakon što je napravljen jednostavno je fascinantna.


    

            Osim toga uspoređujuci ih sa današnjim uređajima ovi aparati predstavljaju neku vrstu umjetnosti, iako je  rijec o industrijskim proizvodima pojedini primjerci  izradjenošcu drvenih detalja jednostavno zadivljuju, i sve je više onih koji imaju - ili bi voljeli imati barem jedan takav aparat negdje na polici u svom stanu.
    Na ovoj stranici možete naci nešto o povijesti radio prijemnika, vidjeti aparate koje sam uspio sakupiti i restaurirati ili jednostavno pronaci linkove sa slicnim sadrzajem.
    Isto tako pozivam sve one koji se bave sa ovim hobijem da me kontaktiraju,  kako bismo mogli razmjeniti dijelove, šeme ili kompletne aparate - sve opcije su otvorene.    

    Svi oni koji su na ovu stranicu zalutali, a slucajno imaju negdje ovakav aparat koji su mislili baciti, znajte da nama kolekcionarima svaki dio (bez obzira koliko radio vama izgledao uništen i neupotrebljv)  moze više nego dobro doci kao izvor zamjenskih dijelova za restauriranje i kompletiranje drugih aparata.
    
    Uzivajte.
    
    Bero.

DISCLAIMER
Sadrzaj ove web stranice u potpunosti je nekomercijalan. Niti jedan od ovdje prikazanih predmeta nije na prodaju. Vezano za poprilican broj mailova koje sam tijekom godina primio od ljudi koji sami zele popraviti i osposobiti svoj antikni radio prijemnik,ili traze odredjenu vrstu pomoci,  stoji slijedece upozorenje :
Elektronicka oprema koja koristi elektronske cijevi proizvodi visoke napone i temperature.
Pogonski naponi cesto mogu biti i dvostruko viši od napona u rasvjetnoj mrezi, te su više nego dovoljni da prouzroce
smrtne ozljede nekome tko nema dovoljno znanja o radu ovih uredjaja.
Sve šeme ili uputstva za konstrukciju odredjenih uredjaja po principu "uradi sam" prikazana na ovoj stranici dana su u dobroj namjeri, vlasnik stranice ne preuzima odgovornost za eventualne pogreške ili nedostatke istih.