Virtualni  radio - museum   |     home
PAN
Pan radio Zagreb, tvornica koja je proizvodila radio aparate u Zagrebu prije II.svj.rata još uvijek je nepoznanica medju kolekcionarima, stoga ako itko ima kakvih podataka ili slika o istom, bio bih zahvalan svakom na bilo kakvoj informaciji.

Tijekom vremena uspio sam pronaci podatke da je PANradio bila austrijska firma, punog naziva "Panradio Apparate-Vertriebsges.mbH". Tvrtka je utemeljena 1931.godine u Becu, pod nazivom Behar-Musicaphon, da bi 1932. promijenila naziv u "Panradio".
Radio aparate proizvodili su od 1932 - 1935. kada je njihov pogon kupila firma "Eumig".
Medjutim, ono što je posebno zanimljivo, kod nas se mogu pronaci radioaparati sa celicnim lampama, što govori da su proizvedeni uoci i za vrijeme II.svj.rata, gotovo pet godina nakon zatvaranja pogona u Becu.
Ova cinjenica je u suprotnosti sa podacima da je tvrtka prestala sa radom 1935. godine. Postoji medjutim i mogucnost da je tvrtka Eumig zadrzala pogon u Zagrebu pod tim imenom, ili je zagrebacki pogon otkupio netko drugi, tko je nastavio proizvodnju pod imenom PAN.
Na ovim aparatima moze se pronaci logo-znak  prikazan na slici desno.
Serijski broj koji je ukucan na šasiji sastoji se od samo  tri znamenke, a uzimajuci u obzir  godinu kada je proizveden, ovi aparati iznimna su rijetkost i jako su cijenjeni medju kolekcionarima.
Pogon PAN definitivno je zatvoren 1946.godine.


Na slici lijevo prikazan je model PAN radija koji je u posjedu mog kolege kolekcionara Almira, zanimljivo je da ga je kupio u Njemackoj.
Vjerojatno je u Njemacku donesen od strane nekog našeg iseljenika poslije rata.
U njemu je ugradjena celicna serija lampi "11" što govori da je proizveden uoci samog pocetka II.svj.rata, ili za vrijeme rata.
Na slici desno je PAN radio iz moje zbike. Nazalost kutija je u izuzetno lošem stanju te ce zahtjevati ozbiljnu restauraciju. Pozitivno je to što aparat izgleda potpuno kompletan, osim što mu nedostaju gumbi.
Oznake modela na njemu nema, na straznjem rubu šasije i na zadnjem kartonu otisnut je serijski broj:198.
Lampe koje su u njemu ugradjene govore da je proizveden u periodu izmedju 1935-1938. godine.
Cinjenica da je gotovo citav aparat rucni rad, (kutija, sasija,staklo...) zadivljuje s obzirom na godinu kada je napravljen.